Την Τετάρτη, 06/06, αποφασίσαμε να αφήσουμε για λίγο τους υπολογιστές μας και τις ημερήσιες ψηφιακές εργασίες, ώστε να πειραματιστούμε με κάτι νέο – πάντα στα πρότυπα της ανοιχτότητας, φυσικά!

Έτσι λοιπόν, εξοπλιστήκαμε με άφθονο δροσερό νερό, τρόφιμα, μουσική (ακόμα κι αν η οδηγός αρνιόταν να καταλάβει πόσο φάλτσα είναι και πως η μουσική δεν χρειαζόταν συνοδεία!), καλή διάθεση και ξεκινήσαμε για μία μίνι εκδρομή με σκοπό να χαρτογραφήσουμε νέα μέρη για το έργο ανοιχτού κώδικα OpenStreetMap. Κατά καιρούς, συμμετείχαμε ατομικά στο project, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που αποφασίσαμε να το κάνουμε οργανωμένα, ως ομάδα.

Ο μεγαλύτερος όγκος καταγραφής έγινε με την εφαρμογή OsmAnd, κάποια «μερεμέτια» έγιναν με το StreetComplete, ενώ η επεξεργασία γίνεται – καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο – με τον iD editor και το JOSM.

Πως πήγε, ρωτάτε; Αν λάβουμε υπόψιν ότι διανύσαμε 131 χιλιόμετρα μέσα σε 7 παρά κάτι ώρες, καταγράφοντας όλη τη διαδρομή και καταχωρώντας 30 νέα σημεία (κατάσταση δρόμων, εκκλησίες, εργοστάσια, αρτοποιεία, καφετέριες, ταβέρνες, μουσεία κ.α.), ενώ παράλληλα θαυμάζαμε τις όμορφες περιοχές που επισκεφθήκαμε, ταΐζαμε τους αδέσποτους τετράποδους φίλους μας και διασκεδάζαμε με την ψυχή μας – ειδικά όταν βρεθήκαμε ανάμεσα σ’ ένα κοπάδι από 200 περίπου γίδια – θα μπορούσαμε να πούμε ότι πήγε τέλεια!

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή: Θεωρούμε πως το OpenStreetMap είναι μία εξαιρετική και στέρεα προσπάθεια, ισάξια – αν όχι ανώτερη – των «κλειστών» εναλλακτικών του, και γι’ αυτό και σκοπεύουμε να το στηρίξουμε με κάθε πιθανό τρόπο.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει οργανωμένη Ελληνική κοινότητα, αλλά πιστεύουμε πως ποτέ δεν είναι αργά. Aν υπάρξει γενικότερο ενδιαφέρον, ίσως να έχουμε σύντομα ευχάριστα νέα.

Μέχρι τότε, ρίξτε μια ματιά στους συνδέσμους που παραθέτουμε εντός του άρθρου και… καλά ταξίδια, με καλές χαρτογραφήσεις! 🙂